Kids4live
19-_DSC3417.jpg

Geschiedenis

Geschiedenis van het kerkgebouw

De kerk te Hoevelaken is vermoedelijk vóór 1293 gebouwd. Uit een oude acte blijkt dat er toen een pastoor in Hoevelaken aanwezig was. De kerk was waarschijnlijk een zaalkerk. Of de toren er toen al was, is niet bekend. Deze was er wel al vóór 1527, want in dat jaar werd het Mariaklokje in de toren gehangen. In 1594 ging Hoevelaken over tot de Reformatie. Het enige wat nog over is van vóór die tijd is het Mariaklokje en een altaarsteen, die na enige eeuwen als dorpel gediend te hebben onder de toren is geplaatst.

In 1628 is een tweede klok in de toren gehangen en wel een grotere, geschonken door Vrouwe Margaretha van Zuylen van Nyevelt, Vrouwe tot Hoevelaken. In de oorlog 1940-1945 is deze klok door het duitse leger weggehaald, maar is na de oorlog teruggevonden. Wegens beschadiging is de klok later opnieuw gegoten.

In 1865 is de kerk uitgebreid met de dwarsbeuk, waardoor het kerkgebouw een kruisvorm kreeg. In 1936 vond opnieuw een uitbreiding plaats, nu met de zuidelijke zijbeuk; het karakter van een kruiskerk ging daarbij wel verloren.

Bij de bevrijding in april 1945 is de torenspits door het duitse leger opgeblazen, waardoor het kerkgebouw zware schade opliep. In 1946 is de toren, met financiële hulp van de dorpsgemeenschap, weer hersteld.

 

Verenigingsgebouw Rehoboth

Het verenigingsgebouw ‘Rehoboth’ staat achter de kerk en is zowel via de Westerdorpsstraat als de Smalle Streek te bereiken. In 1989 is dit gebouw gerenoveerd en uitgebreid. In de zomer van 2009 is dit gebouw opnieuw onderhanden genomen en opgeknapt. Als gemeente beschikken wij nu over een mooi en goed functionerend gebouw, met voldoende zaalruimte, geschikt voor diverse doeleinden. Voor de huur van zaalruimte kunt u een email sturen naar rehoboth@hervormdhoevelaken.nl.