De Hervormde Kerk te Hoevelaken

De kerk te Hoevelaken is vermoedelijk vóór 1293 gebouwd. Uit een oude acte blijkt dat er toen een pastoor in Hoevelaken aanwezig was. De kerk was waarschijnlijk een zaalkerk. Of de toren er toen al was, is niet bekend. Deze was er wel al vóór 1527, want in dat jaar werd het Mariaklokje in de toren gehangen. In 1594 ging Hoevelaken over tot de Reformatie. Het enige wat nog over is van vóór die tijd is het Mariaklokje en een altaarsteen, die na enige eeuwen als dorpel gediend te hebben onder de toren is geplaatst.

In 1628 is een tweede klok in de toren gehangen en wel een grotere, geschonken door Vrouwe Margaretha van Zuylen van Nyevelt, Vrouwe tot Hoevelaken. In de oorlog 1940-1945 is deze klok door de Duitsers weggehaald, maar na de oorlog teruggevonden. Wegens beschadiging is de klok later opnieuw gegoten.

In 1865 is de kerk uitgebreid met de dwarsbeuk, waardoor het kerkgebouw een kruisvorm kreeg. In 1936 vond opnieuw een uitbreiding plaats, nu met de zuidelijke zijbeuk; het karakter van een kruiskerk ging daarbij wel verloren.

Bij de bevrijding in april 1945 is de torenspits door de Duitsers opgeblazen, waardoor het kerkgebouw zware schade opliep. In 1946 is de toren, met financiële hulp van de dorpsgemeenschap, weer hersteld.

Ten behoeve van kerkdiensten, en het verenigingswerk in Achterveld en Stoutenburg huurt het College van Kerkrentmeesters een ruimte in Cultureel Centrum ‘De Moespot’ aan de  Jan van Arkelweg 6 te Achterveld. In principe wordt hier elke zondag, met uitzondering van Avondmaalszondagen, om 9.00 uur een kerkdienst gehouden. Ook is er een klein aantal zondagen waarop De Moespot niet beschikbaar is. Er is dan geen dienst in Achterveld. Dit wordt van tevoren aangekondigd in de kerkbode.

Verenigingsgebouw Rehoboth

Het verenigingsgebouw ‘Rehoboth’ staat achter de kerk en is zowel via de Westerdorpsstraat als de Smalle Streek te bereiken. In 1989 is dit gebouw gerenoveerd en uitgebreid. In de zomer van 2009 is dit gebouw opnieuw onderhanden genomen en opgeknapt. Als gemeente beschikken wij nu over een mooi en goed functionerend gebouw, met voldoende zaalruimte, geschikt voor diverse doeleinden. Voor de huur van zaalruimte kunt u contact opnemen met koster Kortus. U kunt ook een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kosters in Hoevelaken en Achterveld

De kostersfunctie in de Dorpskerk wordt uitgeoefend door :

• de heer G. Kortus, 06 12 32 55 56;
  • de heer N. Willigenburg.

De kostersfunctie in Achterveld wordt uitgeoefend door:

• de heer D. van Doornik, Hessenweg 90 Stoutenburg, (033) 49 41 053.

Ringleiding

Ten behoeve van slechthorenden is in het kerkgebouw en het verenigingsgebouw ‘Rehoboth’ een ringleiding aanwezig. Inlichtingen bij de koster.

Diefstalpreventie

In verband met mogelijk ongewenst bezoek tijdens kerkdiensten en andere bijeenkomsten in onze Dorpskerk zijn de buitendeuren van de kerk voorzien van sloten met een knopcilinder, zodat de deuren tijdens de genoemde perioden van buitenaf niet meer door onbevoegden zijn te ope¬nen. Uitzondering hierop vormt de ingang bij de Gerfkamer. Deze blijft tijdens de dienst geopend. De doorgang naar de Gerfkamer wordt wel afgesloten. Als een kerkganger tijdens de kerkdienst de kerk moet verlaten, kan hij/zij de kerkdeuren altijd van binnenuit zonder sleutel openen d.m.v. de draaiknop aan de binnenzijde van de deur.

We verzoeken u om uw fiets deugdelijk op slot te zetten. Speciaal daarvoor zijn aan de zuidzijde van de kerk beugels geplaatst. Laat geen waardevolle spullen onbeheerd achter in de portalen van de kerk of Rehoboth tijdens kerkdiensten of andere bijeenkomsten.

Het parkeren bij de kerk

Wij verzoeken u zoveel mogelijk gebruik te maken van het afgebakende parkeerterrein van de kerk aan de Westerdorpsstraat of bij het verenigingsgebouw  'Rehoboth'.

Betreffende het parkeren op de parkeerplaats bij ‘Rehoboth’ verzoeken wij u dringend de auto's uitsluitend te parkeren in de daarvoor bestemde parkeervakken. Dus niet op een open ruimte of ‘dwarsparkeren’. Dit alles in verband met de vrije baan langs de kerktoren en de bereikbaarheid van de kerk, het verenigingsgebouw en de pastorie voor een ambulance of brandweerauto.

zondag, 26 nov 2017
18:30: ds. A. Beens, Barneveld