Procedure Bedrijfshulpverlening (BHV)

BHV heeft tot doel een calamiteit te beheersen tot het moment dat externe hulpverlening ter plaatse is, dan wel bij een grote calamiteit te zorgen dat bezoekers van de kerk of Rehoboth het gebouw zo snel mogelijk verlaten. Ontruimingsplattegronden zijn bij de uitgangen opgehangen.

Wilt u zich oriënteren welke uitgang u moet gebruiken bij een ontruiming.

BHV speelt zich dus gemiddeld af in de eerste 15 minuten van een calamiteit. Daarna nemen externe hulpverleners, zoals brandweer en ambulance het over. Het bestaande BHV-team van 12 vrijwilligers is nu volledige opgeleid en gecertificeerd (inclusief de koster en drie hulpkosters).  Inmiddels zijn de kerkenraad, de predikanten en de organisten over de te volgen BHV-procedures geïnformeerd.

Ook u als bezoeker van de kerk of Rehoboth heeft in het geval van een calamiteit de volgende taken en verantwoordelijkheden. Kort samengevat:

1. Als er naast u iemand onwel wordt, dan staat u op en steekt u uw hand op.
  2. Voor een ieder geldt: blijf kalm en blijf zitten
  3. Volg de instructies van de BHV’er op

De dienstdoende koster zal als hoofd BHV met een geel hesje aan optreden. De andere BHV’ers zijn te herkennen aan een oranje hesje.

Nadat iemand onwel is geworden in de kerkzaal of Rehoboth dan is het eerste doel van het BHV-team om het slachtoffer uit de (kerk)zaal te brengen. Dit is nodig om ruimte te hebben voor diagnose en behandeling en de privacy van het slachtoffer te kunnen waarborgen. Ook is dit belangrijk  om een eventuele reanimatie buiten het zicht van kinderen te kunnen doen en om de dienst voort te kunnen zetten.

We weten, uit ervaring opgedaan na een oefening, dat het voor het BHV-team vrijwel onmogelijk is een slachtoffer vanaf de galerij naar beneden te brengen.

Wilt u daarom niet plaatsnemen op de galerij als u een medische indicatie heeft.

De verdere BHV-procedure is gericht op het inschakelen van de benodigde hulpdienst(en) en het informeren van de familie van het slachtoffer.

De namen van de BHV’ers zijn per juni 2016

• Gert Kortus (Koster)
  • Frederique Kortus
  • Reinier Gerritsen (Hulpkoster)